معرفی رشته پرستاری

یکی از رشتههای دانشگاهی که بعد از فارغ التحصیلی در رشته دبیرستانی علوم تجربی خواهان بسیاری دارد، پرستاری است.
این رشته در مقطع لیسانس زیر گروه ۱ تجربی محسوب میشود و برای گرفتن مدرک کارشناسی در این رشته نیاز به پشت سر گذاشتن ۴ سال تحصیل است. شرط بومی بودن نیز برای پذیرش در این رشته جز شرایط اساسی به شمار میرود. اگر از علاقهمندان به این رشته هستید، در ادامه به معرفی رشته پرستاری پرداختهایم.
رتبه لازم برای رشته پرستاری در دانشگاههای دولتی
در گام اول برای معرفی رشته پرستاری باید گفت: هر ساله با توجه به ظرفیت دانشگاهها ظرفیت پذیرش دانشجو در رشته پرستاری هم تغییر میکند. البته به غیر از ظرفیت دانشگاهها عوامل دیگری هم در قبولی موثر هستند؛مانند نوع دانشگاه مدنظر فرد اعم از سراسری، پردیس خودگردان و ظرفیت مازاد و غیره، افراد بومی یک منطقه به دلیل قوانین بومی پذیری احتمال قبولی در دانشگاههای محل زندگی خود را دارند. جنسیت در پذیرش این رشته دارای اهمیت است با توجه به این عوامل رتبههای چندهزاری گاهی حتی در شهرستان محل اقامت خود پرستاری قبول شدهاند. البته اگر به دنبال دانشگاههای بهتر کشور هستید به رتبه بهتری نیاز دارید. برای پذیرش در این رشته رتبه زیر گروه ۱ بسیار موثر خواهد بود.
تحصیل رشته پرستاری در دانشگاه آزاد
یکی از رشتههایی که در دانشگاه آزاد نیز دارای ظرفیت قابل توجهی است، پرستاری است. شاید جالب باشد بدانید که با سابقه فعالیت در بسیج به شکل فعال، داشتن سهمیه و مواردی از این دست حتی با رتبههایی مانند ۱۰۰ هزار کشوری احتمال قبولی در رشته پرستاری، البته در دانشگاه آزاد یک شهر یا شهرستان کوچک را دارید. البته پیش از انتخاب این رشته باید راجع به شهریه آن نیز بدانید. هزینه هر ترم از این رشته در دانشگاه آزاد بین ۳ تا ۵ میلیون برآورد می شود که البته به نسب واحدها و نوع آنها متفاوت خواهد بود.
رشته پرستاری بدون کنکور
امکان پذیرش در رشته پرستاری بدون کنکور در دو شکل فراهم شده است؛ اولی در دانشگاه آزاد ست که نیاز به شرکت در آزمون ندارد. اما روش دوم قبولی در رشتههای پیراپزشکی بدون آزمون است که با پذیرش در نیمه دوم تفاوت دارد و نیاز دارید که حتماً در آزمون سراسری شرکت کنید. هر ساله رشته هایی در که امکان پذیرش بدون آزمون آنها وجود دارد در انتهای دفترچه راهنما ذکر شده است. البته این رشتهها که پرستاری هم جزو آنهاست اغلب در مقطع کاردانی بوده و در مناطق محروم هستند.
طرح اجباری پرستاری
جهت معرفی رشته پرستاری و شناخت آن یکی از مواردی که پیش از قبولی در این رشته باید حتماً مدنظر داشته باشید این است که پرستاری دارای طرح اجباری است. بدین معنا که بعد از اتمام ۴ سال تحصیل حتماً باید ۲ سال طرح بگذرانند. البته در این دو سال حقوق به شما تعلق خواهد گرفت که نسبت به برخی شرایط میزان آن کم و زیاد خواهد شد.
سرفصل دروس رشته پرستاری
تعداد کل واحدهایی که در این رشته پیراپزشکی باید گذرانده شود ۱۳۰ واحد است. حدود ۴۶ واحد به دروس اختصاصی تعلق دارد. جمع دروس کارآموزی پرستاری که به دو بخش کارآموزی و کارآموزی در عرصه تقسیم میشود ۳۶ واحد خواهد بود. علاوه بر این موارد ۱۲ واحد درس اصلی، ۱۶ واحد درسهای نظری و ۲۰ واحد عمومی وجود دارد که برای گرفتن مدرک کارشناسی باید آنها را گذراند.
امکان ادامه تحصیل در رشته پرستاری
برای کسانی که قصد دارند در این رشته ادامه تحصیل دهند چندین گرایش برای ارشد و دکترا وجود دارد. بعد از اتمام دکترا هم میتوان در هیات علمی پذیرش شد که از حقوق بالاتری نسبت به شغل پرستاری بهره مند خواهید شد. حتی در برخی از دانشگاهها هم با مدرک ارشد میتوان جذب هیات علمی شد. فارغ التحصیلان این رشته در کنار خود پرستاری میتوانند در آزمون کارشناسی به پزشکی هم شرکت کند.
بازار کار و درآمد رشته پرستاری
کادر درمانی و مراقبتهای پزشکی یکی از نیازهای اساسی در هر کشوری است کافیست تا به تعداد مراکز درمانی، بیمارستانها، کلینیکها و درمانگاهها نگاهی بیاندازید. برای هر تخت میزان استانداردی پرستار باید باشد و تعداد شیفتها را در این عدد باید ضرب کنید. عدد به دست آمده بسیار بزرگ است و نشان میدهد که بازار کار برای این رشته کم نیست. افزون بر این موارد امکان ارتقای شغلی با عنوانی چون سوپروایزر، مترون و مسئول بخش نیز برای پرستاران فراهم است. در کنار ارتقا شغلی حقوق نیز افزایش خواهد یافت. بازار کار خوب یکی از مواردی است که در معرفی رشته پرستاری ذکر میشود.
بازار کار رشته پرستاری برای مردان
با اعمال سهمیه پذیرش بر اساس جنسیت در این رشته، قبولی مردان بسیار راحت شده است. علاوه بر این به دلیل اینکه تعداد قابل توجهی از جامعه پرستاری را زنان تشکیل میدهند؛ احساس نیاز برای حضور مردان در این تخصص به شدت وجود دارد. این رشته به صورت کلی دارای بازار کار بسیار خوبی است و مردان هم از این قاعده مستثنی نیستند. با یک نگاه به آمار در سالهای اخیر هم میتوان دریافت علاقه مردان برای تحصیل و کار در این رشته به شدت افزایش پیدا کرده است.
وظایف پرستاران
پرستاران کارشناسان متخصص پیراپزشکی هستند که به عنوان بخشی از تیم مراقبتهای پزشکی در کنار کادر درمان مشغول به کار هستند. پرستاران به برنامه ریزی و تحویل مسیرهای درمانی برای بیماران با نیازهای جسمی و روانی کمک میکنند و به عنوان بخش اصلی در مراحل تشخیص، درمان و مراقبت از بیمار حضور دارند. در بسیاری از پرستاران در زمینههای خاص، از جمله تروما، ارتوپدی، سلامت روان، نوزادی و ناتوانی در یادگیری تخصص دارند. در هر تخصص، پرستاران از انواع مهارتهای فنی و علمی قوی برای بهینه سازی در نتایج بهبودی بیمار استفاده میکنند.
شرایط ورود به رشته پرستاری
بنابر وظایف یک پرستار، وی باید بسیار سازمان یافته، انعطاف پذیر، ناظر، قادر به ارزیابی بیماران باشد. ارتباطات بین فردی، همچنین بخش مهمی از نقش را به عهده دارد، زیرا پرستاران باید در موارد سخت و نگران کننده، مشاوره به بیماران و بستگان یا مراقبان خود را انجام دهند. پرستاران به عنوان بخش در بخش مراقبتهای بهداشتی مشغول به کار هستند و وظایف و مسئولیت زیادی برای مراقبت از بیمار را مطابق با آخرین نوآوریها و پیشرفت های پزشکی به عهده میگیرند؛ بنابراین در کنار این موارد باید صبور هم باشند.
سختیهای کار پرستاران
برای معرفی رشته پرستاری باید بدانید که پرستار بودن بدون چالش نیست. این حرفه نیاز به فداکاری و تعهد زیادی دارد. مسائل و مشکلات بزرگی وجود دارد که در این حرفه با آن مواجه خواهید شد برخی از آنها عبارتند از:
- ساعات کار طولانی: پرستاران اغلب موظفند در شیفتهای طولانی کار کنند و خستگی ناشی از آن اجتناب ناپذیر است.
- خطرات محل کار: پرستاران با تعدادی زیادی بیمار روبرو هستند و این کار خطراتی از جمله آلوده شدن به بیماری را در پی دارد. البته این مشکل و مسئله برای تمام مشاغل در حیطه کادر درمانی وجود دارد.
- فشار روحی و فرسایش: این رشته به آدمهای قوی نیاز دارد زیرا در فضای کار با فشارهای روحی چون از دست دادن بیمار، ناراحتیها و مواردی از این دست روبرو خواهید شد.
جمعبندی
در معرفی رشته پرستاری باید گفت که شغلی خطیر و دارای اهمیت فراوان برای جامعه است. برای این کار باید روحیه فداکاری و از خودگذشتگی داشت. بسیاری از پرستاران به دیده یک شغل به آن نگاه نمیکنند و معتقدند بخشی از زندگی آنهاست. برای کسانی که فضای بیمارستانی را برای کار میپسندند و به دنبال رشتهای هستند که از پزشکی کوتاهتر باشد؛ پرستاری یک گزینه ایدهآل است که از بازار کار خوبی نیز همانگونه که اشاره شد، برخوردار است. امکان ادامه تحصیل و ارتقاء شغلی نیز از دیگر مزایای آن به شمار میرود.